SVENSKA

Sioo impregnering 

Sioo impregnering är ett miljövänligt, vatten­baserat system för skydd av trä som består av två steg: Steg 1 Träskydd/Träskydd Panel och Steg 2 Ytskydd/Ytskydd Panel. 

Sioo impregnering består av en träskyddande grundbehandling och en kompletterande ytbehandling. Tillsammans ger de revolu­tionerande fördelar genom en världsunik, patenterad teknologi baserad på mineralen kisel. Kisel är ett av de vanligast förekommande mineralerna på jorden och används helt miljövänligt. Sioo impregnering har bl a följande viktiga och unika fördelar.

 • Ger en ljus, ren träyta med vacker lyster
 • Upp till 10 års hållbarhet på altaner och upp till 15 år på panel
 • Är i princip underhållsfri. Ingen årlig oljning utan behöver endast tvättas av.
 • Effektivt och förebyggande skydd mot smuts, mögel, alger och rötsvamp
 • Skyddar mot vatteninträngning och urlakning och ger flamskydd
 • Förstärker och ger en behaglig träyta utan stickor 
 • Skyddar mot solens nedbrytande UV-strålar
 • Betydligt billigare i längden jämfört med traditionellt underhåll – en mycket lönsam investering! 

Ladda ner information om Sioo impregnering »

Steg 1 Sioo Träskydd 

Steg 1 Träskydd i systemet Sioo impregnering

Sioo Träskydd är en produkt för lättare träskydd som även är träförstärkande. Produkten är kiselbaserad, giftfri, kretsloppsanpassad och rekommenderas som bra miljöval av de fristående organen Sunda Hus och Byggvarubedömningen.


Sioo Träskydd passar bäst för tryckimpregnerat trä och används tillsammans med Sioo Ytskydd. Produkten är diffussionsöppen, emissionsfri och långtidsverkande.

Påföring sker två gånger genom strykning, rollning eller sprutning. Ytan är brukstorr efter ca 30 - 60 min. Sammantagen åtgång är ca 4-5 m2 / liter i två strykningar. För äldre trä kan åtgången vara större.

Steg 2 Ytskydd

Sioo Ytskydd har utformats för trä som behandlats med Sioo Träskydd, men kan även användas på obehandlat trä och murverk. Produkten är en miljövänlig, vattenbaserad kiselemulsion med kretsloppsanpassat innehåll. Genom sin nydanande formulering är den extra djupverkande och fast förenad med underlaget. Sioo Ytskydd är vattenavstötande, UV-beständig, diffussionsöppen och långtidsverkande.

Sioo Ytskydd används för horisontella ytor och Sioo Ytskydd Panel för vertikala ytor. 

Påföring av Sioo Ytskydd på t ex altaner sker först en gång. Efter ca 1 år görs en andra påföring som förseglar ytan för mycket lång tid. 1 Liter/ca 9 kvm per strykning. Kan strykas eller sprutas på.

Gör så här för att impregnera

1. Rengöring

 
Resultatet av behandlingen beror mycket på hur träet ser ut. Om det finns oljerester el dyl. på träet så bör det tas bort. Det beror på att Sioo-Träskydd ska komma i kontakt med själva träet och tränga in för att få sin fulla verkan. Det blir även ett vackrare slutresultat om smuts och mörka partier tas bort. Skyddsfunktionen finns dock kvar även om det är en mörk yta. Det är effektivt att använda en högtryckstvätt med roterande vattensvirvel. Du kan även borsta för hand. Gör så här:
 • Blötlägg träet
 • Lägg på rengöringsmedel och låt det verka i ca 20 min eller enligt anvisningar. Vid lätt till normal nedsmutsning på ett trä som är ca 0-4 år gammalt räcker det vanligtvis med Sioo Remover eller ett lätt alkaliskt rengöringsmedel. Om träet har oljerester eller är grå-svart måste man använda kraftigare medel. Använd då särskilt borttagningssmedel för oljor, tralltvättmedel el. dyl. Om det inte räcker bör man slipa mekaniskt med maskin.
 • Tvätta med roterande vattensvirvel ansluten till högtryckstvätt eller skrubba med hård borste
 • Spola rent och låt torka ut så ytan känns torr. (Något dygn).

 

2. Påföring av Sioo Träskydd

När träet är rent och torrt stryker man på träskyddet. Påföring sker två gånger med minst 2 tim torktid mellan. Fördela vätskan väl och låt inget ligga kvar ovanpå ytan. Maskera av aluminium och glasytor och var särskilt försiktig så att det inte stänker på fönster eller i ögonen, torka i sådana fall ytan med blöt trasa. På grund av alkaliteten i vätskan kommer träet att flamma upp i färgton och bli gul-brunt till en början. Undvik regn och täck med presenning om regn ändå skulle komma. Sioo tål några skurar men efter ihållande regn mer än ca 45 min ska man komplettera med lite mer träskydd.  OBS! Träet kommer successivt att ljusna och efter ca 4-8 veckor få sin vackra, jämna, ljusa färgnyans. Även nytt tryckimpregnerat trä som fått torka ut i några veckor kan, till skillnad från med andra medel, behandlas framgångsrikt.

3. Påföring av Sioo Väderskydd

För att få bästa funktion och vattenavvisning läggs sioo väderskydd på Sioo träskydd. Det är särskilt viktigt i fuktiga miljöer och ska ske tidigast efter ca 4 tim och innan det kommer regn. Väderskyddet läggs initialt på en gång och är brukstorrt efter 20-40 min. Låt vätskan gärna dra in i några minuter, gå sedan tillbaka och styk ut så det mättar underlaget. Om en snabbare ljusning av träet önskas (främst under tak) kan man hälla på vatten och flytta lite på saker som hindrar regn. Ev. torkfläckar jämnas ut och efter ca 3 månader har ytan en jämn färg, även under tak ute. Det rekommenderas att lägga på VS en andra gång efter efter 10-14 månader. Det beror på att VS:s funktion kan försämras något i den härdningsprocess som Träskyddet genomgår under det första året. Efter den andra påföringen är ytan fixerad och skyddad för många år framöver.

 

Gör så här 

Behandling av trätrall samt utemöbler

1. Rengöring 

Resultatet av behandlingen beror på hur träet ser ut. Om det finns oljerester på träet så bör det tas bort så att Träskyddet kommer kan tränga in för att få sin fulla verkan. Det blir även ett vackrare slutresultat om smuts och mörka partier tas bort. Skyddsfunktionen finns dock kvar även om det är en mörk yta. Det är enklast att använda en högtryckstvätt med roterande vattensvirvel. Du kan också borsta för hand med en rotborste. 
Blötlägg träet.
 
Lägg på rengöringsmedel och låt det verka i ca 20 min eller enligt anvisningar. Vid lätt till normal nedsmutsning på ett trä som är ca 0-4 år gammalt räcker det vanligtvis med Sioo Underhållstvätt eller ett lätt alkaliskt rengöringsmedel. Om träet har oljerester eller är grå-svart måste man använda kraftigare medel. Använd då särskilt borttagningssmedel för oljor, tralltvättmedel el. dyl. Om det inte räcker bör man slipa mekaniskt med maskin.
Tvätta med roterande vattensvirvel ansluten till högtryckstvätt eller skrubba med hård borste.
Spola rent, och låt torka ut så ytan känns torr. Detta brukar ta ett dygn. 
 

2. Påföring av Sioo Träskydd 

När träet är rent och torrt stryker man på Träskyddet (bild t.h). Påföring sker två gånger med minst 2 tim torktid mellan. Fördela vätskan väl och låt inget ligga kvar ovanpå ytan. Maskera
av aluminium och glasytor och var särskilt försiktig så att det inte stänker på fönster eller i ögonen, torka i sådana fall ytan med blöt trasa. På grund av alkaliteten i vätskan kommer träet att bli gul-brunt till en början. Undvik het sommarsol och regn. Täck med presenning om regn ändå skulle komma innan Ytskyddet (fd Väderskydd) är på. Sioo tål några skurar, men efter ihållande regn mer än ca 45 min ska man komplettera med lite mer Träskydd. Träet kommer successivt att ljusna och först efter ca 4-8 veckor få sin vackra, jämna, ljusa färgnyans. Även nytt tryckimpregnerat trä som fått torka ut i några veckor kan, behandlas.

3. Påföring av Sioo Ytskydd (fd Väderskydd)

För att få bästa funktion och vattenavvisning läggs Sioo Ytskydd (fd Väderskydd) på Sioo Träskydd. Det är särskilt viktigt i fuktiga miljöer och ska ske tidigast efter ca 4 tim, och innan det kommer regn.  Ytskyddet läggs på en gång och är brukstorrt efter 20-40 min. Låt vätskan gärna dra in i några minuter, gå sedan tillbaka och styk ut så underlaget mättas. Om en snabbare ljusning av träet önskas (främst under tak) kan man hälla på vatten och flytta lite på saker som hindrar regn. Ev. torkfläckar jämnas ut och efter ca 3 månader har ytan en jämn färg, även under tak ute. Ytskyddet läggs på en andra gång efter efter 10-14 månader. Efter den andra påföringen är ytan fixerad och skyddad för många år framöver.

 

 

 

 

För att sända meddelande  skriv nedan


(Leave empty)

 

TERVETULOA   VÄLKOMMEN

Ab Jusslins Eco-Trend Oy

+358 40 9103041

 

 

 

Links

 

 

This website was built using N.nu - try it yourself for free.(info & kontakt)